Det er lange tradisjoner for å arrangere skirenn på Ål. Sangenut-løpet ble arrangert for første gang i 1947 med 53 løpere. Initiativtaker den gang var Rubb og Stubb bedriftsidrettslag. Rennet fikk større og større oppslutning med over 200 deltakere på det meste. Siste gang det ble arrangert var i 1977. Strålande sol var en gjenganger!

 

Thorstein Berg hadde et ønske om og ta opp igjen denne tradisjonen, med ideen om at løypa skulle gå helt ned til Ål sentrum. Sundre Skiforening i samarbeid med Veståsen sti og løypelag tok oppgaven med å lage løypetrase ned fra fjellet.  Denne traseen knytter sentrum til fjellet og kan brukes sommer som vinter.

 

I samme periode hadde Geir Schau fra Raadio Norge og Morgenklubben gjennomgått en total oppussing: I januar 2014 fullførte han 7 mil lange Marcialonga i Italia. En ganske formidabel prestasjon med tanke på at Geir 6 måneder tidligere veide 0,12 tonn, knapt hadde hatt ski på beina og ble tungpustet av å se langrenn på TV.

 

Radio Norge og Morgenklubben tente på ideen om et skirenn for folket - og dermed ble Radio Norges Hallingsprett etablert, med Ål IL som teknisk arrangør. Den første Hallingspretten gikk av stabelen 28. mars 2015 - en herlig dag med strålende sol og maksimal skiglede. 1500 deltakere gikk enten 45km Heilsprett fra Geilo til Ål eller Halvsprett fra Sangefjell til Ål.

 

Vår målsetting er at Hallingspretten skal være en skifest til glede for folk - hvert eneste år langt framover i løypa.