Palmelørdag 1. april 2023 arrangeres folkeskirennet Hallingspretten. Rennet går i noe av landets flotteste langrenns-terreng fra Geilo til Ål i Hallingdal.

 

I 1947 ble Sangenut-løpet arrangert for første gang med 53 løpere. Initiativtaker var Rubb og Stubb bedriftsidrettslag. Rennet fikk større og større oppslutning med over 200 deltakere på det meste. Siste gang det ble arrangert var i 1977. Strålende sol var en gjenganger!

 

Thorstein Berg hadde et ønske om å ta opp igjen denne tradisjonen, med ideen om at rennet skulle gå helt ned til Ål sentrum.

 

Sundre Skiforening i samarbeid med Veståsen sti og løypelag startet prosjektet med å lage løypetrasé ned fra fjellet. Denne traséen vil knytte sentrum til fjellet og vil bli brukt sommer som vinter.


Nå er det Ål IL som har regien på 47 km HEILSPRETT, med start på Kikut. Også med egen konkurranseklasse. Eller 25 km HALVSPRETT med start på Sangefjell.

De minste får også ta del i folkefesten når Minispretten går av stabelen i Topcamp Hallingdal, som også er målgang for Hallingspretten.

 

Radio Norge og Morgenklubben med Geir Schau i spissen, tente på ideen og har bidratt til en formidabel oppslutning rundt skirennet, som i 2016 samlet over 2000 deltakere. 2017 var den snøfattigste vinteren i manns minne. Mange trodde det ville bli helt umulig å arrangere skirenn. Men Hallingspretten gir seg ikke lett. Heltene i løypemannskapet arbeidet bokstavelig talt dag og natt - og selv om løypa måtte forkortes noe i forhold til vanlig, ble rennet kanskje den gladeste skifesten noensinne. Rennadministrasjonen mottok i alle fall svært mange kjempefornøyde tilbakemeldinger.

 

2018 var den mest eventyrlige vinteren på mangfoldige år. Snørikt og fantastiske forhold i fjellet så må man si at det ble et eksepsjonelt skirenn! Knallflotte løyper brakte 1100 løpere hele veien fra Kikut til mål i Topcamp Hallingdal.

  

Sen påske i 2019 gav oss grunn til å flytte Hallingspretten til et tidligere tidspunkt. Vi fikk en drømmedag med knallbra skiføre og en målgang i Topcamp Hallingdal som ble en helt rå avslutning! Til og med konkurranseløperne er over seg av begeistring etter årets skirenn, for ikke å snakke om all moroa de mange Samsprettlagene skapte denne dagen.

 

2020 og 2021 er et mørkt kapittel - det ble umulig å arrangere skirenn og folkefest når alle måtte holde avstand til hverandre og gikk med munnbind.

 

I 2022 var vi endelig tilbake Palmelørdag 9. april, med strålende vær og enda bedre deltakere! Det var snøscooter-velt på fjellet med Geir S opp-ned i snøen, solo og kvikklunsj gikk ned på høykant, en haug glade skigåere og fantastiske Samspretten-antrekk! Ikke minst et heidundrende leven på Etterspretten, med The Feelgood Orchestra, grillbuffet, allsang og knallgod stemning!

 

2023 ga oss knallvær, masse snø, fantastiske deltakere og magisk stemning. Solen skinte fra morgen til kveld, og det gjorde deltakerene også! The Feelgood Orchestra var igjen på plass, og sørget for topp stemning på dansegulvet på Etterspretten. 

 

Nå gleder vi oss vanvittig mye til Hallingspretten 2024!

 

Ønsker du å gi oss tilbakemeldinger om skirennet, send oss gjerne noen ord på post@hallingspretten.no